Pages

23 Mar 2016

Wedding troll

Assalamualaikum........

Heh.....arini terik plak cuaca. Tapi tak kisahlah. Sebenarnya Jh nak berkongsi tentang satu story yang Jh terbaca dekat blog amnashark *sila klik pada nama tu yer* garang2 nau2 nama dia.hehehe.....

"Single dan Tanggapan orang."


Tajuk ni best kalau dibuat perbahasan. Bukan perbahasan sampai kewakil negeri ke negara ke. Takkkk.....Tapi antara jemah2 jelah.

Jh tertanya-tanya. Teruk sangat kah kalau ramai yang dah kahwin dan beranak pinak tapi kita yang seketul secotet ni tak kawin dan tak beranak pinak lagi?

Boleh jadi dosa ke?

Boleh meroyan ke?

Nak tahu tak. Antara ayat yang paling femes Jh dengar selalunya gini 

~ Awat hg tak kahwin lagi?

Dalam hati : aku ni tak hengen lagi nak kahwin/muda lagi/masih nak kejar lagi apa yang takde/mak bapak aku pun tak merasa lagi gaji aku takkan aku nak habiskan gaji aku pada orang lain tak kira husband ke anak2 ke....orang yang menjaga aku dari kecik lebih penting./ haa laaa kawin pakai duit kertas yang bakar2 untuk orang mati tu(adatcina) memang senanglah nak kahwin.

~Aku carikan hg boypren nak tak?

 Dalam hati : Dia taktahu yang aku ni dah ada boypren just taknak kecoh. Kalau kecoh nanti ko jugak yang jeles sebab boypren aku ni lain dari yang lain (bukan pondan yer) hehe. 
Hg pun dulu duk frust  menonggeng bercinta konon nak jadi dr love aku. *Haprak*.

*Bukan jh tak mau cita. Tapi bayangkanlah so-called bestfriend lepas dapat tahu apa pekerjaan pakwe jh tu terus dengki dengan Jh. *so lame*

~ Hg tak jeles ke tengok kami semua da kawin tapi hg tak kawin lagi?

Dalam hati : # Takda pasai eh aku nak jeles. Bukannya aku mati takda laki. Aku boleh mati kalau takda family.
 # Allah tu ada dengan aku.
#  Aku millenium women lah!
# Jangan hg jeles dengan kehidupan aku sudah. Maciam2 aku nak buat tapi hg tak boleh buat pasainya tersekat *menaip sambil buat mata juling keatas*
~hg tak teringin ke nak ada anak?

Dalam hati : Hmmm anak kucing aku lagi ramai dari anak hg. Belum tentu sekor pun hg dapat jaga macam mana aku jaga diorang TIPTOP! *Haprak*
~ hg kumpuilah duit cepat2 nanti boleh kawin cepat2.

Dalam hati : Duit aku untuk aku aje! Bukan hg dan siapa2 untuk menentukan apa yang aku perlu buat. Mak aku pun tak kecah sangat nk suh aku kumpui duit kahwin. *drolling eyes again sambil gosok2 rambut sampai terabur kelemumur*

~ Tak payahlah sebuk2 nak p melancong ka atau nak kejar hobi ka cita2 hg, yg tu lepas kahwin pun boleh.

Dalam hati : Awat sebuk sangatlahhhhhh mami jarum sekoq ni. Aku p melancong pun tak guna duit hg..hg...ampa smua lah....... hg ingt lepas kahwin hg senang2 nak p meronda? nak meronggeng pun belum tentu sempat. Setakat awal beberapa bulan tu sempatlah. Esok lusa dah ada anak hg nak tengok balas watsapp aku pun belum tentu boleh. Skang laki hg boleh lah ajak hg merempit. 

~ hg tak muda dah. Dah 24 taun da.

Dalam hati : Tualah sangat. Umur 30 pun boleh aku kawin lah tak menopos pun lagi.


~ Hg ni memilih sangat ni. Pasai tu takdak boypren.

Dalam hati : minah ni kalau aku bagi sedebik jangan tanya awat. 

*Tapi bila jh cita jh dah ada boypren tak percaya plak. Macam jh ni tak laku sangat. Ktanya tak pernah nak bawak mai jumpa. Haa bila Jh gitau pakwe jh keje sekian2 takdak masa nak jumpa telan ayaq liuq tiga empat kali siap dengar bunyi ransangan air liur ditelan lagi. *padan muka hg*


------------------------------------

Nak tahu tak? sebenarnya Jh tak kisah pun bab nak kahwin ni. nak tanya, tanya jelah. Tapi siap bagi pressure dekat orang tu lagi. Macam2 dioffer. Nak tetap nak juga member kahwin. Acah2 nak tengok dia naik pelamin. Sedangkan kau tu nak selfie dengan dia je pakai baju pengantin. Korang sanggup ke jadi blacksheap? huihhhhh parah ooooo... Korang dapat pahala ke sebuk hal orang lain? Aku tak bayar pun dekat korang suh tanya soalan cenggini. Adoiiiii.... Tak pulak soalan cenggini timbul " member2 ko da mampus kau bile lagi?" kekekekekek kalau ada memang jh nak gelak pueh2. 

Pliss sangat2, janganlah diberi pressure cenggitu pada kawan2 ke sanak saudara ke apa2 jelah. Ingat cari jodoh ni macam cari baju dekat mall? Nk cari baju pun kene teliti dulu baru beli tau. Takkan nak rembat apa je yang ada. Bawak balik baru tahu " Alamakkkk baju berlubang!! / baju kurang satu!!/ baju tak bertali!!" <--- ibarat je. Sebab kalau nak cakap sayur macam dah selalu sangat dengar.

Jh pun nak jugak kahwin awal macam kawan2 jh. Naik pelamin. Selfie cantik2. Ingat tak nak ke? Ada teman baru bila kita bangun or tidur. Susah senang bersama. Tapi, yelah. Tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Dia je yang tahu masa tu sesuai tak untuk kita berboyapren ke bersuami ke ap ke.... Lagipun, kepuasan untuk jh menikmati duit hasil titik peluh jh tu belum tercapai lagi. But if until 26 tak tercapai ye Jh kahwinlah. Jh pun takdelah lembab sangat nak menyeksa diri ni.

Last calling, harap2 tiada yang kecam story panjang2 jh ni. Jh just luahkan apa yng selalu jh kene je. Kalau tak puas hati boleh komen. Jh sangat open minded.

p/s : perkahwinan itu indah if saling menghargai dan menikmati kehidupan perkahwinan dengan penuh kesabaran, kesetiaan, kepercayaan dan penuhkan kehidupan dengan keagaaman tak kira melayu, cina dan india. Bagi islam, penceramah selalu pesan. Kalau nak mengukuhkan lagi sesebuah hubungan solat itu penting. Maka, rajin2lah mengajak pasangan awak2 semua yer. Tak salah pun kalau amalkan. Ibarat kalau kita nak pasti kek yang dibuat itu sedap dan kukuh teksturnya ofcoslah kita akan tambah segala bahan supaya lepas dah siap tu semua menjadi lengkap dan cantik. Sama juga macam rumah tangga ni.

Apa2 pun Jh harap tiada yang marah2 ke apa ke. kalau ada yang jh tersilap tu rajin2lah komen. Kalau tak suka, jh akan delete post ni yer ^^























 

21 Mar 2016

BG-2 ERNA: Bloglist-walking April-Mei 2016

Assalamualaikum........
Jom join BG-2 ERNA boleh berkenalan dengan kawan2 baru via link yang dikongsi tu ^^


7 Mar 2016

5 Things I Hate The Most

                         

      Assalamualaikum.... firstly i want to say thank you because she tagged me in this post in few days ago. rumah takde wifi. Bajet pun lari. hehe... *kumpul duit nak pergi sydney*. So tunggu bila ada free di office baru dapat online. Well, sbnarnya Jh sangat suka tajuk cenggini sebab Jh tak mudah membenci tapi.........

Rules Pertama :
Buat satu entry yang bertajuk 5 Things I Hate  Most berserta gambar di atas dan list lima benda / perkara yang paling anda tak suka dan benci.Mention siapa yang tag anda dalam entry tersebut.Anda juga di kehendaki untuk tag lima orang blogger dan pastikan mereka tahu.

1.   Menanya soalan secara berulangan
            Cukup sekadar sekali sahaja bertanya soalan. Atau memberi tahu sebanyak sekali. Tapi selalunya Jh beri peluang dua kali sahaja. But kalau lebih dari dua kali, memang nampak Jh buat muka toya. Antara soalannya:
                " Kau tahukan esok gini gitu gini gitu?"
                "Kau tahu tak jemah cenggini cenggitu, bedah cenggini cenggitu?"
 Itu antara soalan yang berulang kali lah!

2.   Tempatt yang hingap dan ramai.
              Jh lebih suka lepak dekat rumah atau tempat yang tak ramai orang. Jh tak suka tempat yang bisin and ramai orang. Malas nak tengok kerenah orang. ada yang cenggini ada pulak cenggitu. Yang perangai meluat tu rasa macam nak hentak kepala lutut dekat dia dengan tumit laju2.

3. Bercerita
               Kalau Jh dah bercerita tu biar stick pada cerita dan jalan cerita lebihkurang sama tak pe. Tapi syok2 bersembang pum pang pum pang tetibe masuk sorang ni sembang topik lain. Memang mintak kaki. hehe *sorry kasar*

4. Baran & Jangan kacau
                 Jh ni baran sebenarnya. Makanya, bila Jh tengah dok diam melayan jiwa baik semua lari. Sebab Jh ni style yang tak suka diganggu dan cepat angkat kaki dan tangan. *adik2 dulu takut nak bersembang sebab confirm kena penumbuk*

5. Pantang yang paling Pantang sekali
                 Kalau Jh dah buat baik tu, silalah beringat. Bukan sebab nak minta dibalas. Tapi maksud Jh janganlah bagaikan kacang lupakan kulit. Tu je. Sebab manusia yang ibarat kacang tanah hangus ni dah terlalu ramai dan hampir semua dihentak laju2 oleh Jh. Maka yang seterusnya kenalah berhati2. Sekian.

Harap yang membaca tu janganlah marah sebab Jh menceritakan diri Jh.Yelah , nama pun blog. Tapi yang diatas ni mana yang kasar2 tu dah buang jauh2 da cuma adalah sedikit. kuikuikui.....



2 Mar 2016

"Segmen #FamilyBlogger"


Jom ramai2 join segmen ni!!  Klik ini.

KESAN CMD SEAWAL SEMINGGU!!

Assalamualaikum.......

semua dah makan.

Alhamdulillah masih bernafas arini. Mesti pelik kenapa dengan gambar tu. Okay! Ari ni JH nak kongsi satu cerita.

Sebelum tu nak pesan. Kisah entri ni panjang sangat. Bercampo baur dengan pengalaman.

Kalau rajin sila2lah kunjungi Ig ni!! Cmd_Bestfriend4Everyone.

         

Ini muka depan and belakang botol CMD Jh. Yang ni 30ml. Tester. Maaflah tulisan tak nampak sangat.




Gambar bawah ni sebenarnya diri JH. Bezakan bentuk badan dan berat. Tapi demi allah itu memang JH. Happy gila bila tengok diri Jh yang dulu dengan sekarang. Rasa macam nak pakai ala Che Tha jalan2 depan orang yang perli Jh dulu *cekak pinggang tangan kanan libas hujung shawl sambil mata rolling*.  Zaman tengah muda *takdelah tua mana pun sebenarnya*, dlu JH memang gemuk. Mungkin sebab stress belajar maka asik nak makan je!! Sebenarnya JH masih tak sedar yang badan JH dah gemuk sampaikan parents tegur, kawan2 tegur baru sedar. And waktu tu barulah JH terfikir nak kurus. Macam2 cara dah JH buat tau! Antaranya :

  1. Bersenam
  2. makan pil kurus
  3. diet 
  4. diet melampau
  5. tak makan carbs
  6. minum air banyak2 sampai tak tertahan nak terkucil
  7. -
  8. -
  9. -
  10. Sampailah tahun 2015



       Mesti korang pelik kenapa dengan tahun 2015. Tahun 2015 adalah tahun di mana JH berkenalan dengan CMD. which is Concentrated mineral drop. CMD ni bagus. Dia bahan semula jadi. dari Great Salt Lake.


Zaman Ejek!!
         Now Jh nak cerita tentang JH dulu. sebelum kenal CMD ni, JH da buat macam2 kan ikut list atas tu. Zaman diejek tu adalah zaman yang agak tertekan dengan body sendiri sebenarnya. Macam2 jh alami. 

  Kawan2 kolej Ejek!!
          Kawan kolej ejek. Siap cakap macam ni. " Weyh korang! Tembun tangkap gambar!" lepastu semua gelak! Masa tu tak tahu lagi sebab balik bilik dah. roomate yang cite. dah lah roomate memang rapat dengan JH. Masa tu sedih giler. Tapi roomate jh baik. Dia siap bagi kata2 semangat suruh jh kuruskan badan bagi diorang blink mata! Dia siap pesan lagi, amikkan ni jadi iktibar dan jadikan kata2 semangat ko auntie!! kata roomate. Berbekalkan dari kata2 dia tu, JH mulalah mengumpul sedikit demi sedikit kekuatan. Tapi, sambil berdiet bagai tu Jh still amik makanan manis apa smua. Until Jh posting dekat spital. 

             Kapel jarak jauh!                        
           Waktu tu Jh kapel jarak jauh, dengan seorang lelaki. Katanya tak kisah berat bdan jh, kebesaran Jh. tapi korang boleh bayangkan tak? dia terkejut tengok bdaan JH for the first time. Bile dah kenal lama dan lama lagi baru tau, dia ni suke awex yang badan slim melim, seksi! Katanya, dia selalu suruh jah jala depan dia jalan belakang sebab malu.*panas hati dah ni*. Tapi dia still kapel dengan Jh dan Jh pun layankan aje. One day tengok dia lain macam. kita anta watsapp tpi dia wat bodo. Bila kita marah2 katanya dia bz ada group keje la..apa la...tapi yela kita tahula dia macam mana. Naknak instinct Jh memang jenis kuat. Malam tu dia pujuk Jh dengan kata2 manis. Waktu tu member dah tau perangai mamat ni. diorang sebenarnya marah Jh still kapel dengan dia. tapi yelah diorang mana ada kekuatan atau hak untuk menghalang JH kan?? Tak lama lepas tu,



    Lelaki Baru

        Jh mula mengenali seorang lelaki masa sama2 posting dekat ward. Okaylah. Muka baik wlpn tak ensem kan. Jh tak kisah pun. sebab bukannya baik mana pun Jh ni..... Bila lama kenal dan kenal *sambil2 tu ada text and call* macam2 kitorang bualkan sampai dia berkongsi msalah dia pun dengan JH. One day tb2 dia confess dekat Jh. Jh pun terima jela.


           Ingatkan baik dan bagus. rupanya kisah yang sama berlaku. Selama ni dia ni menipu. Dia tak boleh terima keadaan JH . Dia malu denagn kawan2 dia. Dia tak pernah mengaku yang dia ada awex macam JH ni. tapi Jh diam kan aje. sebab katanya dia tak nak kawan2 dia mengata kitorang. Tang wechat tak yah cakap. Dia tak pernah nak mengaku pape dekat wechat. kalau Jh comment ke pe nnt dia delete. sampai dia hide moment dari jh*terdedah rahsia ni lepas putus*. Rupanya2 mase kami kapel tempoh hari, diam2 dia dah bertunang dengan seorang perempuan. Jh kan! Jh tahu pun lepas da sepuluh bulan kapel dengan dia. tapi sebenarnya masa tau tu dah putus. Junior bagitahu. *bengang giler sampai rasa nak bomb dia!!*

        Lepas jh dah cerita habis dekat kawan2 rapat. Kemarahan diorang makinlah membuak. Diorang bantu Jh untuk kurus apa smua. Banyak juga Jh buat sampai adalah susut skit tapi lepa tu tak berkesan. Jh siap makan pil kurus adik lelaki Jh. tapi kurus sikit jela lepas tu tak berkesan juge.


ALHAMDULILLAH!!
        Alhamdulillah, one day tu Jh terbaca satu ig ni. Dia post berkenaan dengan CMD. and sis tu encourage Jh untuk try CMD. Jh beli yang tester punyer. Cukup untuk dua minggu. ALHAMDULILLAH!! RESULT MENAKJUBKAN. macam yang korang tengok dekat atas tu. Itulah diri Jh sekarang. kalau tak percaya/ kita boleh jumpa. Jh tunjuk gambar2 Jh yang dulu.


Roomate tak kenal!
           Oh ya! Sebelum terlupa. jh da lama lost contact dengan roomate yang selalu bagi kata2 semangat tu. Hari tu Jh hanto kucing dekat Hkl. Contact lah dia. And dia punyer excited ak jumpa. Then Jh cakaplah dekat member ni...nak jumpa member sorang lagi dekat medical. Dari jauh Jh da nampak da. Bajet macam dia cam. Tapi hampa dia jeling sekilas lepas tu teruskan kerja dia. Tapi, Jh pikir tak pe nak uji lagi. Jh beridir depan pintu ward tu sambil bercekak pinggang sandar pada dinding. Agaknya dia rasa annoying kot tengok ada relative yang tak balik lagi. HAHA!! sekali dia pusing, dia punyer menjerit tak kira dunia!! Kawan2 dia terkejut. Dia punya berlari dari counter ke pintu ward siap nak peluk. Dia kata dia tak cam Jh. Dia kata Jh dah kurus berbanding sebelum berpisah ritu. hehehe...tapi Jh tak cerita lah rahsia CMD. biarkan saja. ALHAMDULILLah. Kalau bukn sbb CMD maybe jh masih gemuk lagi.

      Oh! lupa nak cerita. Ex Jh yang kata kenal dekat ward ni kan. Haritu bagitau nak pulangkan balik barang2 dia. Boleh pule dia nak berbaik balik!! Sorry tu say. Dengan penuh kesabaran Jh menyindir da semula.

                   

     Mesej berbaur sindiran
      " Btw terima kasihlah sebab curangi saya. Saya dah happy dengan yang baru ni. Alhamdulillah. Terima kasihlah sebab buat perangai. Kalau tak, mesti saya makin sakit hati dengan sikap awak tu. TQ!!"


               Btw nak pesan dekat korang. Tak kira lelaki or perempuan. Kalau dah sayangkan seseorang tu, jaga dia elok2. Bukan apa, penat2 korang tempoh macam2 dugaan, tetiba korang buat perangai. Tak kira boy or girl. Fikirlah perasaan yang terluka tu. kita ni manusia tak sentiasa berada diatas. Hidup kita ni ibarat bola. Faham?


CMD pun boleh untuk yang berpenyakit.


Testi muka berjerawat sebelum dan selepas.


Antara testi2 yang berjaya selepas consume CMD.
Testi boy ensem kita




Boleh order dengan Jh kalau nak!!



Sekian perkongsian Jh. Tq sudi luangkan masa ntuk membaca celoteh Jh yer. Maaf agak panjang entri kali ini.

1 Mar 2016

Australia

Australia
 Negara yang kaya dengan pemandangan yang cantik dan juga dipenuhi oleh Kanggaroo dan Koala. Kalalu berpandukan pada cartoon2 ni lah!! hehehe.....


Inshaallah. Jh akan menjejakkan kaki ke negara ni in few months time counting from today. Asalnya nak pergi bercuti tapi ditambah sambil bercuti sambil melawat sanak saudara disana nanti.

Sesiapa yang pernah ada pengalaman ke Australia share2 lah cerita disini. Semua orang boleh kongsi dan mana tahu kan lepastu diorang pun asyik nak kumpul duit kesana. Gud luck ye bagi sape yang macam JH. heheheh



'Giveaway Kathy's Homemade Soap by Alia'

  

  'Giveaway Kathy's Homemade Soap by Alia'



   


SYARAT PENYERTAAN

1) Mestilah follow blog ini telebih dulu

2) Follow Instagram @aliafarhan cari gambar ini dan tag rakan anda

3) Like PAGE VANILLA FREAK

4) Follow Instagram @kathyshomemadesoap 


6) Buat 1 entry bertajuk 'Giveaway Kathy's Homemade Soap by Alia'

7) Dalam entry tu, copy semua info dalam entry ini

8) Tinggalkan link penyertaan pada comment entry ini

9) Komen dalam penyertaan ini masalah kulit yang dihadapi ( kering, ekzema, berminyak, berjerawat dsb)





1 HADIAH UTAMA:

Produk homemade soap bernilai RM50.



3 HADIAH SAGU HATI:

Produk homemade soap bernilai RM25.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...