Pages

8 Aug 2016

Pencarian bloglist untuk blog gadisgenits





Assalammualikum

Holla guys !


Ok setelah sekian lama berblog, korang ada perasan tak apa yang takde dalam blog ini ? Bloglist ? yes ! thats true. Blog ini belum ada bloglist lagi. Maka dengan itu wanny ingin menjemput rakan-rakan blogger sekian alam untuk memeriahkan lagi pencarian bloglist untuk blog ciput ini. Dengan lafaz BISMILLAH wanny ingin memulakan pencarian bloglist untuk blog ini seramai 6 orang. Pencarian selama 15 hari ini diharapkan dapat memeriahkan lagi pencarian bloglist wanny serta dapat mengeratkan hubungan sesama rakan blogger yang lain.


Syarat-syarat :

  • Wajib follow blog ini dan sini juga.
  • Buat satu entry yang bertajuk " Pencarian bloglist untuk blog gadisgenits "
  • Tag 3 orang rakan blogger anda (pastikan mereka tahu)
  • Pastekan link blog korang di komen entry ini.


And i'm going to tag few people that i knew :



Pencarian bloglist ini bermula pada 1/8/16 dan Tamat pada 15/8/16

7 Aug 2016

Berdosa menjadi orang gemuk?

                                    Hai!
      Tadi ada fb contact yang agak lama menghilangkan diri. Bila tanya reason dia..ermm...is no good to confess here. Biar I je yang tahu reason dia. Btw, sekarang on the way nak siapkan sambungan 'Kisah benar tentang 'Aku''. I know, not much yang baca tetapi apa pun yang sudi baca tu thanks you so much!!.. Okeh. Berbalik pada my friend. Sebenarnya, i feel kesian sangat pada dia. I kenal dia since kolej lagi. She is a very nice gurl you know. She has a very fair skin pretty face. But, something had disturb her. Ini membuatkan i teringatkan diri I yang dulu. Why kene wujudkan perkataan berlawan? Apa yang syok? Buruk lawannya cantik. Gemuk lawannya kurus. Kan bagus kalau semua tu tak wujud. Takkan ada orang termasuk aku salah sorang yang akan merasa rendah diri dengan penampilan diri aku.
        Teringat how i struggle a lot for myself. Sturggle untuk menunjukkan pada semua yang aku pun boleh kurus dan cantik! Geram aku bila teringat semua penghinaan tu. Dari sebab penghinaan tu jugelah i get what i want. It's not that easy okeh. Bertahun tahun i cube untuk kuruskan diri i. Yes! I exercise semua tu. No! I bukan setakat buat tu. Even slimming pils and supplements pun i pernah cuba. Kerana taksubnya untuk kelihatan seperti orang lain, maka i sanggup mendera, menyeksa diri i. Tapi, apa yang I dapat? I got nothing. Zero! And i even get sick too...yeah this is my real story.
        Sejak my dad passed away. I stress sampai kuat makan. Masuk sekolah menengah. Ada yang ingat i ni cikgu sebab body i yang besar bulat tu. Then masuk kolej lagilaaaa..... Then, you can see it from my photo yang I dah attached . Nak tau, macam macam i cuba. Firstly, sebab waktu belajar takde duit sangat. I lebih kepada exercise dan diet. Exercise pun kadang je ikut mood tapi esoknye i makan berat balik. Ice cream jadi peneman. Then, diet plak diet teruk. I sanggup tak makan nasi . Then i kena gastrik. Stress sangat sebab kwn kolej i sendiri hina i. Katanya ' korang tengoklah tembun bergambar.' Wow, teruk sangat ke orang macam aku nak selpie? Rasanya bukan henpon korang yang aku ganggu memory phone kot??? Aku start diet. Tapi, tak berhasil gak diet melampau i. Bila masuk tahun ke lima and ke enam I kenal dua ketul yang ta reti bersyukur tu. Lagilah i nekad nak buat macam macam. But, as i told you. Benda takkan dapat dengan mudah. Bila dah start ada duit sendiri I pergi gym. Tapi, tak sampai beberapa bulan i stop. Faktor sebab jauh and kerana over thinking nak kurus i kena sciatic nerve. Nerva di bahagian peha i tersepit gara2 memberi tekanan pada bahagian bawah kaki. See! Its not easy. Then, i diet lagi macam dulu. Tapi, bila i fikir balik. Tak berbaloi sakitkan diri sendiri. Then, i cari cara lain. I cuba exercise ringan ringan di rumah. Sapu krim panas macam msutajab tu. And guna gambar Selena gomez and Karena Kapoor as my idol.
        
                                    

                           


           Alhamdulillah slowly i dapat menanamkan azam dalam diri i. Tapi, at the same time i tetap ada buat control diet dengan amik supplement for energy. Takut tak larat time krja. Time puasa i control my diet betul2. Ada la juge keberkesanannya. Then yang betul2 membantu I is CMD. Dari almost 90kg ke 70+kg. Alhamdulillah! Then, almost two month consume cmd i stop pule. But, i control juge diet i. Takmo dapat body dulu lagi. Bila i start nak kuat makan. I akan tengok gambar Karena Kapoor and Selena Gomez. Dengar lagu Selena. Nanti I lupa lah nak makan. Bila terasa nak menguyah, i cepat2 gosok gigi. Nanti bila nak makan i akan cakap macam ni 'alaaaa da gosok da gigi malaslah nak kotorkan dah!' Then mati macam tu je niat nak makan. Dah boleh talkinkan dah. Hewhewhew.... Ada sekali tu i've to pass something pada member i yang pernah panggil I 'tembun' tu. Berdebar juge nak jumpa dia. I nak sangat tengok reaksi dia. Tapi, puas hati jugela. Perkataan kurus dari bibir dia yang muncul untuk first pertemuan kitorang lepas tamat kolej 2014. Well! Aku bangga. Then, another friend of mine x kenal i sebab sia kata i dah kurus tak macam sebelum ni. Kekekekkw..... Hebat juge penangan usaha aku.
       See! To achieve something is not easy. Macam mana pun kita akan melalui kesusahan dulu baru sapat kesenangan. Apa pun yang kita nak buat, keazaman dan semangat perlu ada. Kalau dua dua takde. Hancur macam tu je. Well, guys out there. I know you can do it. I know how it felt being insult by people around you. Dipandang sinis dan tidak digemari orang. Ada saje mulut yang nak mengata badan ni tapi diorang tak tahu apa yang kita alami. Diorang tak tahu badan inilah yang dengan kita selamani. Sedihnya kita, sakitnya kita, happynya kita badan kitalah yang selalu menjadi penunjuk emosi kita. Like a friend of mine, her weight slowly rise when she feel happy. Tetapi, akan menjadi susut bila sedih. But, bukan semua orang macam tu. Ada yang metabolic dia tinggi dan ada yang metabolic dia rendah. Trust me. People like them, diorang dah selesa dengan diri diorang sendiri. Apa salahnya kita sebagai orang terdekat mereka memberi dorongan tetapi bukannya kutukan dan penghinaan? Gosh! This make me sad. Sobsobsobs
     Apa pun yang i nak cakap. Be yourself. Jangan menyeksa diri wahai kawankawan. Perlahan lahan mengubah diri. Dont hurt yourself just because people around you. They wont be with you when you're sick. Apa pun jangan pernah mengalah okeh! If we can do it, you can do it too.... Semoga berjaya wahai chubby friends. Smile always. ^^

                                

1 Aug 2016

Kisah benar tentang 'Aku' part 2



Gambar ni tahun 2014. Pipi masih kembung lagi. Haha


         Oleh kerana diatas permintaan seorang sahabat. Maka, diupload part 2. Maaf kalau penulisan tak memberansangkan.

Part 2

         Walaupun dia berkasar dengan aku but still aku layan dia baik. Sebab aku pikir, dia dah tua. Kalau takde pape sekalipun he is still like a brother, a big guy to me. So i should show some respect. But then, membazir je respect orang gini. *mata juling*.

          Kan part 1 ada bagitahu ak kenal orang lain kan? Oh yes! *petik jari bunyi kluk*. So, aku pun slowly contact budak baru tu. Tapi, since aku berkawan dengan budak baru tu. Mungkinla ada kelainan sikit pada diri aku and aku perasan yang dia nampak perubahan aku pada dia. Mana taknyer. Dulu kalau aku tak dapat mesej dari dia, aku akan cube lagi sekali sebab faktor network. Kadang kalau dia tak balas,aku akan cuba call dia, mesej dia, tapi pukul 12 baru nak balas. Kata tidur apa semua but aku tak bodoh. Mana ada orang tidur update wechat kot. Nak menipu pun bertempat la 'Bai Tuo'!  But,still ak rileks walau aku tau aku ditipu.

       Awal2 perkenalan pun dia dah tipu aku dengan bagi aku gambar adik dia acah2 tu adalah dia. Faham tak? Ke tak faham? Camne eh nak explain. Kiranya macam, kononla aku kapel dengan sorang ni. Bila dia mintak gambar it turn out that aku bagi gambar orang yang lebih cantik tu pada pakwe aku. So that he will love me and wont leave me.  *sebab tu lerr kenapa member2 sengal aku ni mengamuk benor nak suruh aku putuskan dia lepas tau pasal dia tipu gambar tu. Diorang kata kalau dah tipu sekali pasti tipu lagi! Dah macam orang tua deme ni yer*
   
       One day tu, aku sakit teruk gak ah. Demam seminggu sampai first time aku kena tonsil yang bengkak besar sampai hilang suara. Puncanya sebab aku bekerja di ward yang ada ramai orang yang kena tonsilitis (jangkitan pada tonsil ). So, dah suara serak sangat. Time tuh, aku rasa aku paling seksi sekali sebab suara aku serak macam Rani Mukherji *kelipkelip mata*
   
        Time tuh la hari yang paling menyakitkan. Dah la demam, suara serak sakit tekak plak tu. Dia plak cari pasal. Atlast aku dah tak tahan aku pun mula melawan. Dia mempersoalkan perubahan diri aku. Menuduh aku ada scandal n Curang dia. Padahal dalam sesebuah hubungan, prinsip aku adalah setia selagi boleh. Tak perlula kot nak memeningkan kepala dengan scandel mandel and curang2 ni. *walaupun he hurt me lot but aku tak buat semua tuh okeh! Takde kerlasss scandel mandel ni.....!*.

         Macam2 lah ayat dia bagi pada aku. Tapi, aku berjaya tangkis tangkis tangkis macam bulu tangkis. Haha! Yang paling aku tak boleh lupa. Bila aku kata hubungan ni aku masih sayang maka jaga laa sama2. Kalau sorang macam chipsmore sorang je yang jaga pastu kena telan segala sakit jiwa n lara mana boleh.

      Time ni aku dah rasa WIN giler. Sikit pun dia tak menjawab. Dia hanya mendengar je. Paatu aku bagi lagi. Dulu kata n janji macam2 tapi alih2 tengoklah. Watsapp online tak berbalas. Kononnya busy sangat. Kalau orang nak online ke apa dituduhnya bukan2. Ingat kita ni apa? Anak patung? Suka2 nak lepas kemarahan apa semua. Tapi, belum sempat aku nak sambung lagi dia boleh cakap.

      'Tolonglah jangan nak buat suara meminta simpati! Suara sedih! ' Gosh! Time tuh aku rasa macam nak tembak dia jer!!!! *tangan sambil kepal2 ready nak tumbuk*.

         Lepastu aku keep on explain aku bukan jenis suka minta simpati but aku tengah ada sore throat apa smua still the same juga dia blamed aku. Bodoh ke hape tak tahu lah~~ *sorry kasar ayat*.

           Then last2 aku cakap aku nak rehat pandai2 pikir. Aku tak sihat. Aku nak tidur. And click! Aku off phone. Keesokkan paginya dia buat macam xde hape berlaku. *sakit hati we oll tau!* But, paginyer tu aku dah nekad yang aku nak minta putus. Lagipun bukan aku yang buat hal tapi dia! Dah lah menipu. Nak awex seksi ada liuk lentok mentok bagai. Siap request suruh pakai baju ketat biar nampak lenggok body. Aiseh!! Pada hal agama sama tu. Sedih ioll tau.

       Kawan2 aku the biggest supporter untuk hal ni. Diorang tak sampai hati nak tengok aku jadi gini. Yelah! Leps aku cerita habis semua yang dia dah buat pada aku. And one more thing,  diorang terkejut sebenarnya yang mamat tu boleh nak ajak aku 'ehem' sebelum jumpa parents dia. GILA HAPE! Mati aku kalau mak bapak aku tahu. Hurmm... Aku pun cakap dekat member2 aku. Bagi aku masa. Sebab macam mana pun aku tetap sayang dia lagi. Sebab aku ni jenis yang tak reti kapel kapel bile tak suke terua tinggalkan. Nonono... Bukan style aku. Selalunya aku akan memberi peluang. Mungkin sebab tu hati aku makin sakit. Baik sangat aku ni punnnnn.....So aku pun pikir n pikir dan pikir lagi. Last last, aku pun explain cara baik dekat dia bahawa aku tak mampu untuk menyambungkan silaturrahim ni lagi.

          Pikir aku, takdelah harsh words came out but it turns to a horror scene. Takdelah horor mana. Tak..takdelah macam cite conjuring. Dia keep on call...call....call but aku off talipon. Malas dah nak berlembut hati. Aku dah tawar hati sangat.  Actually aku ni dah banyak kali bagi dia peluang. Kalau dah banyak kali bgi peluang but it turns out zero, so what's the point right? Tapi, aku bukan putus sebab lelaki yang baru aku kenal tu tau!! NO3!! Karang korang pikir ke sana plak. Bukan boleh dipercayai korang ni! * flip hujung tudung dengan muka kerek*.  prinsip aku bukan jenis curang and tinggalkan. I give you a big NO! Cuma aku dah tak larat nak bagi peluang pada buaya tembaga yang kuat menipu. Okeh! Jom makan Peah Queen dulu sebelum tidur. *sambungan**

            last but not least, hargai apa yang ada depan mata... Jangan bila tuhan tu tunjuk kekuasaan dia, penyesalan yang korang akan rasa. Kerugian berganda.

Kisah benar tentang 'Aku'

                                      Hai!

      Dah tido ke semuanyer....... Tengah nak tunggu isya'a maka jari jari ni pun terasa nak memicit micit keyboard. Hehehe..... So, tadi first topik of today kan i ada cakap pasal nak share sesuatu pada korang right? Hehehe firstly, i nak share gambar terkini i dulu.

   
Maaplaaa kalau gambarnya tak lawa. Sebab guna enpon bese je ni. Edit nye pun xberapa sangat.

     Tapi, i yakin korang pun mesti ada pengalaman tak kirala diri you ke, orang sekeliling you ke alami macam ni kan? Xpelah. Jom shoot to the story!

Baru2 ni, aku dikejutkan dengan notification wechat aku. 'DIA??'....

       Tetibe teringatkan lagu Beyonce 'Irreplaceable' & 'If I were a boy'. Penting ke rupa paras ni? Apa jaminan bercinta dengan rupa paras? Bangga? Gembira? Sedih? Haishhh tak tahulah. Tapi, aku terasa nak share pengalaman aku mengenali beberapa lelaki yang pernah hadir dalam hidup aku. Unik sgt. Perangai mcm mintak direjam. 

         Bangga dengan rupa paras maka hati pun disakiti.Aku ni taklah cantik mana pun sebenarnya. Nak kata selim melim pun tak. Tapi, itu dulu. Dulu aku akui memang aku bertubuh gempal! Macam ibu beranak sepuluhlah! Banyak kali kapel tp kecundang. Tapi, aku taknak cerita pasal ex 1 atau 2 atau 3. *macam ramai je* haha!

         Aku nak cerita aku berkenalan dengan seseorang ni. Dia well educated. Bekerja di sebuah negeri as a tutor. As a tutor he is good. I knew him from a social group. Haha! Tapi, kita tolak tepi pekerjaan tu. Now, i'm going to dive into his attitude to me. He is kind of age man. Which mean dalam lingkungan 30. Dulu, waktu baru berkenalan aku selalu bagitau aku ni gemuk, tak cantik and so on. Supaya bila bertemu dia takkan terkejut. And one day, apa yang aku rasakan tu betul! Dia terkejut dengan penampilan diri aku. Ingatkan nak kata bedak tebal ke apa. Rupanya dia nak cakap aku ni sangat gemuk dan tak mengiurkan. Start dari pertemuan awal, tulah kali terakhir juge kami bertemu. Selebihnya, bila aku ajak keluar dia lebih kepada memberi alasan untuk mengelak berjumpa dengan aku. Aku perasan kelainan perangai dia. Mula berkasar dgn aku. Kadang contact kadang tak. Nampak status watsapp online but claimed himself bz with his worksheet. Ada group study dalam tu and so on. But, i'm not stupid okeh! Kasar bahasa xperlu cakaplah itu memang terjadi. Dan mula membandingkan aku dengan Ex girlfriend dia. Katanya, dulu ex girlfriend dia seksi. Badan selim. Putih gebu. Kalau bawak jalan2 pun bangga sebab ada awex seksi and cun! Semua pandang. Maka dia pun memberitahu aku bahawa aku mempunyai spare tyre and blablabla... But aku hadam je ayat2 dia. Member2 aku selalu je memberi kata2 semangat suruh aku putuskan mamat tak guna ni. Kenapa diorang macam tu? Sebab mamat ni member aku pun dia tak respect. Ikut suka dia nak maki... Dia maki la...kenal pun tak sesuka hati. How dia maki? Ofcosla aku yang jadi bernanah telinga dengar. Ada suara member berdecit sikit je mula nak hangin satu badan. Jenis yang berjanji bagai nak rak. Kononnya nak seriuslah. Dah tua tak main2. Tak kisah awex gemuk ke kurus yang penting hati. But you know what! Cakap tak serupa bikin. Perangai kelaut betul. Then ak da mula tawar hati. But still, aku sabar. 

        One day, agaknye kuasa tuhan. Dia nak tunjuklah. Aku tergurau cakap nak ikut dia balik beraya dekat kampung sekali jump parents dia. Lagipun, dia pernah bagitahu yang dia nak serius dalam hubungan ni and akan bawak aku jumpa mak bapak dia. Ha'ah, janji tinggal janji. Memang kirim salam lah cite dia. So, aku pun da excited nak tungu jwpn dia. Tapi, jawapan yang diberikan tak memberansangkan. " you 'ehem' dengan i dulu sebelum jumpa mak ayah I''. Okeh! Dari situ aku tahu dia memang tak serius dgn aku. Well, I'm not that naive+stupid either. Aku mula berkenalan dengan seseorang dan cuba menjauhkan diri dari dia. Mamat yang bajet bagus ni. *sambungan**

Orang yang bertubuh gempal, berwajah tak chomel pun ada perasaanlah....

Hai!

Dah lama tak berblog-in. Busy giler i lately ni. Hurmmm... Macam makin banyak dekat news feed tuh. Nampak gayanya bile betul betul free i kene baca satu persatu. Btw, haritu saje bosan bosan buat luahan hati dekat sorang member ni. So, now terasa nak kongsi satu cerita. I rasa mungkin ramai akan rasa ni just a fairy tale but trust me, it's a true story. Perkara yang benar benar terjadi dalam hidup i. Boleh dijadikan iktibar dan juge pengajaran. Tapi, now masih dalam proses lagi. Tapi, i nak share gambar dulu. Hewhew....

     

Why dengan gambar atas ni? Hehe... Nanti i share tau....byeeeeeee

12 Jul 2016

GIVEAWAY SAKAN BY EYQIN AND ECAH

                              



Hi . Assalamualaikum . Lamanyaaa tak updatee . so how are you ? hee . okay taknak banyak cerita , Sempena Hari Raya Aidifitri yang mulia ni , Eyqin and Ecah nak buat giveaway . tak banyak syarat dan simple sahaja . So , GA ni akan bermula hari ni , 10 Julai 2016 sehingga 10 September . take note guys . Syaratnyaaa ? Check it out !


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
  • Blogger Malaysia
  • Follow blog Eyqin dan Ecah *semua akan di follow back , in shaa ALLAH
  • Copy entry dibawah dan postkan di blog anda .
  • Copy link entry dan paste diruangan komen GA ini .
  • GA akan terbatal sekiranya kurang daripada 20 penyertaan .

Simplekan ? Haaa , mehlahh join ! #supportmember katakan . hahahaha . so join tau ! jangan tak join . Hadiah diaaaa ?  okayy okayy . eyqin bagitahu ehhh ~


  • 4 shawl ( 2x pemenang )
  • 2 novel ( 2x pemenang )
  • RM30 ( 1x pemenang )
  • Sepasang sarung lengan ( 1x pemenang )

Saguhati :

  • Review blog dan bloglist ( 3x pemenang )
huhu tu sahaja . tak banyak mana pon . huhu . mari joinnn !! hee

Meriah di hari raya

Selamat hari raya semua!!

Dah puas dah lepaskan rindu pada ketupat, lemang and rendang?

hehehe....jom kita buat contest sape paling berat nak tak? Tapi, Jh yakin Jh paling berat diantara korang. kekekeke..... Tahun ni tema baju raya tema apa? Tahun ni untuk pertama kalinya selepas 10 tahun pemergian arwah abah .

Kitorang pakai sedondon sekali dengan ayah tiri. 



Abaikan yang belah kanan tu. Kan ada pepatah mengatakan dalam ramai ramai adik beradik. Mesti akan ada sorang buat perangai bila selpie. kekekekke.... So, me on left hand side.  The old man with spect is my stepfather and my mom on the middle and shawl mengerbang macam katak puru is my sister. kuikuikui. So, this is our first time photoshoot on first raya.

So, selalunya first raya ni kitorang buat makan makan and the rest just easy come and easy go je...

Tapi, tak snap lah pulak. Sebab busy sangat. Kitorang raya dekat ampang je. Situ jelah kampung pun. Kadang tu macam terusik jugaklah hati tengok orang gather ramai ramai dekat rumah kampung. Sanak saudara riuh rendah sekampung main mercun bagai. But, entah tak tahu feel tu macam mane. Tapi, tak apalah. Yang penting kita dpat beraya dengan family kite sendiri.

Preparation pun simple je.


My atok and nenek.

Rasanya I pernah cerita kot pada korang yang my nenek and my atok is chinese and pakistan. Which mean, my nenek is a muslim. She just recovered from her illness. sobsobs. Lagi dua minggu nak dekat raya dia sakit. So I and her daughters yang jaga dekat spital. Lepastu, bila bagi duit raya acahacah macam taknak amik. Padahal tahu hati dia dah touchy sebab cucu bagi duit raya kekeke

Daddy ni always jadi spoiler camera betul. kahkahkah



Ini family belah atuk. Sempat tangkap satu family ni je....the rest tu ada...tapi busy kan...
So, ni keluarga yang paling I rapat. Actually kena panggil yang kopiah tu baba(atuk in pakistan) but instead of that i called him daddy(terikut2) tapi dia no hal jer... that's why aku sayang giler dia. mak plak baru lepas meninggal tahun lepas. Cam sedih la plak bila terkurang satu dalam gambar ni. Yang tudung merah dari depan is my aunty tapi sebaya, yang tengah is my big aunty and yang hujung tu aunty mok! hahahah


Dekat ruang tamu. Yang berjanggut panjang tu my uncle.

Riuh satu rumah macam nak roboh walaupun hanya diorang dua keluarga je yang datang tau! So, I yang tengah buat peace tu.







 Nampak shining dari sini kan? I pakai Luminous Foundation from Luminous skincare. Best! Dia punyer foundation tu lembut and ringan. Oh! Hari tu raya berpeluh. So, I teramik hujung shawl lap muka I. Incredibel betul. Secalit pun takde dekat shawl tu. kiranya tak de kesan kotor. Fascinating! So, rasa tak rugi pun kalau beli weyh! Boleh tahun berbulan. Trust me!! Camera ni tak pakai pun any beautification okeh!



Tudung kuning and baju oren tu is my aunty. Santik kan diorang. hehehe...tengok anak buah sudahlah....kuikuikuikuikui.

So, setakat ni jelah sharing Jh pada uolls. Banyak lagi keluarga yang datang. Keluarga belah nenek cina pun datang. Diorang nicenice je. Bukanjenis racist. Alhamdulillah.

Oh! Korang macam mana plak sambut raya? Ada nak share?

Selamat hari raya. leplep








27 Jun 2016

Makanan untuk kulit kita

Hai

How to have a good skin.

                Haritu, Jumaat lepas pergi Mood Republik . Kitorang singgah Sunway Putra Mall sebab kebetulan parking kereta dekat situ. While my friends singgah tempat lain, so I amik kesempatan usha Sasa. Rupanya, Sasa pun ada Sale *saje buat warna merah sebab dekat Sasa warna merah kalernya*. Sale letups-letups gitu! Rugi kalau tak sopping situ. So, I decided untuk mencari apa yang dihajati lah. Memang syok betul. Banyak kosmetik berjenama dijual dekat situ. Haritu grab eyelinear free makeup remover. Jimat jugaklah duit dari beli dekat tempat lain. Lepastu, sebab ada masalah debit. So, I usha bahagian Masker. Well, dia bukan setakat jual make ups je. Masker pun ada bahagian dia sendiri. Bermacam-macam jenis. But wanted eh! Jangan terbeli yang ada perkataan Red Wine.

                 Oleh kerana dah lama tak pampered my skin. So, i decided untuk beli Masker Aloe Vera & Green Apple from Sasa. Dalam tu ada 10 keping mask. Tak kan habis kalau sebulan pakai. Bau dia sangatlah wangi and time patch dekat muka tu, terasa macam nak gigit mask. By the way, Aloe vera is good for skin. Aloe vera ni function dia boleh melembutkan dan  melicinkan kulit. So, siapa yang ada daun lidah buaya bolehlah petik satu then cucicuci sikit peel kulit dia then sapu pada muka. Kalau rajin buat InshaAllah kesan dia pun menakjubkan. Especially yang ada pimple serata muka.

                  Sebagai seorang yang sangat prihatin dalam penjagaan kulit. Sebenarnya, kita yang umur hampir mencecah 25 tahun dan keatas perlu dan wajib menjaga kulit. Sebab masa tu, collagen dalam kulit kita mulai beraksi. Itu yang problem tu. That's why. Macam mana busy sekalipun, kita tetap kena jaga kulit. Sayang ohhhhh kulit kita kalau rosak. I paling sedih if kulit i ada spot or kedut-kedut. Boleh FENGSAN!! So, nanti suami kita pun akan sayang kia sampai tak sanggup nak tinggalkan rumah. *hyperbola gila!!*

Aloe Vera & Green Apple

             I pilih Aloe Vera & Green Apple sebab kulit I ada masalah dehidrasi dan kasar sebab cuaca kot. 

Function

                                                         
                                                       Cara penggunaan dia sangat senang.

                     Firstly,


Cuci muka.
Sapu toner.


                     Second,


Bentangkan mask pada muka then rileks for 15-20 minit okeh!

                        Third,



Dah peel off mask, sapu night cream korang.
Macam I, guna Luminous Which is i just perlu sapu Repair Activator then rata-rata kan pada muka until gel tu absorb kedalam skin.
Gambar selepas takde lah pulak!!

Tapi sebenarnya taknak sapu night cream pun takpe dah. Sebab, gel dari mask tu react as night cream as well.Trust me! Lepas korang peel off mask tu mesti korang puas hati dengan kelembutan kulit muka korang!!

So, senangkan !!

Penjagaan luaran itu penting.
Penjagaan dalaman lagi penting.

Selamat berpuasa semua!





26 Jun 2016

Glowglow shine raya with Perlaking


Hai!

Harini I nak share how to have a good looking face in just 3-7 days.

Tada!

Perlaking. Glowgloe shine uolls!!

Hari tu, nenek I tetibe collapse. So, I dengan aunty I pun bergegas hantar dia pergi Ampang Pantai Hospital. Malam tu, kira malam kitorang dekat hospital. Dah lah esok paginya da puasa. So, I dengan aunty I lepak dekat emergency. Then, i keep on tengokmuka dia. Rasa pelik sikit. Sebab, sebelum ni muka dia agak teruklah. Bahagian sekitar hidung and tulang pipi penuh dengan jeragat tau. Lepastu, kulit dia macam kusam. Then, I tanyalah dia. Kenapa muka nampak glowing? Then, dia kelip kelip mata dekat I bagitau dia sekarang on Perlaking. And i' shocked! Haha... so since hari tu , i pun bagitahu member i nak try perlaking. So, I rasa dah ada dekat dua minggh kot. Nampak lain muka. I mean takdelah macam dulu kusam macam tak bermaya. Apa pun, kalau I bagitahu buat uolls tak try tak guna juge kan!! Hehe... Perasa dia best sangat. Rasa anggur and masam masam gitu. Keke....... btw, perlaking sekarang ada buat promo. Murah gilergilerr. So, cepat cepatlah grab. Meh I nak tunjuk gambar gambar perlaking.



Apa kandungan Perlaking : 

1. SERBUK MUTIARA FILIPINA

Amat dipercayai oleh golongan bangsawan Cina sebagai bahan pemutih dan awet muda dlm menjaga kecantikan kulit. Bersifat antiradikal bebas. Melawan segala toksin dalam badan dan membuangnya Hasilnya kulit yg cantik








2. KOLAGEN IKAN SALMON

Kolagen yg lebih berkualiti dan sering digunakan di negara Filipina, Korea dan Jepun. Lebih pantas menyerap ke dalam sel kulit dan merangsang penghasilkan sel kulit baru. Mengandungi amino acid, omega 3 dan pelbagai mineral.

3. ACID HYALURONIK GRED 

Lebih halus dan bermineral. Merangsang penghasilan kolagen dalam badan. Bertindak balas dengan vitamin C untuk menghilangkan kedutan, parut dan jeragat serta kedutan serta membantu melembapkan kulit. 














Ada 30 sachet dalam satu kotak.

thisis how inside look alike


Kelebihan Perlaking glowglowshine
  • Membantu melembabkan kulit.
  • Membuatkan kulit semakin flawless, gebu dan glow seolah olah memakai makeup.
  • Kulit menjadi putih kemerah merahan dalam tempoh yg SANGAT singkat.
  • Jeragat semakin pudar seawal pengambilan.
  • Jerawat kecut dan minyak muka semakin berkurang.
  • Parut pada kulit akan dirawat dan perlahan-lahan akan pudar.
  • Mengecilkan pori-pori muka dan membuang blackhead.
  • Kulit awet muda, tegang dan cantik serta banyak lagi kebaikan lain.
Cara Pengunaan
Cara makan Perlaking adalah sangat mudah. Tidak perlu bancuh atau shake. Koyak sachet dan terus taburkan serbuk mutiara ini ke atas lidah. Ia senang larut & rasanya sangat sedap.
  • Makan 1 sachet sebelum sarapan.
  • Tiada pantang.
  • Kulit menjadi putih kemerah merahan dalam tempoh yg SANGAT singkat.
  • Kesan cepat seawal 3-7 hari
  • GMP, Halal JAKIM dan mematuhi kelulusan akta makanan!
  • Sekotak mengandungi 30 sachet untuk sebulan.

     Tapi, kalau nak lebih cepat kesannya. Kena rajin sikit 2 kali sehari.InshaAllah korang akan shining shining muka raya nanti tau!
 
          Email:jannatulhusna9231@gmail.com
          No : 01116552860

25 Jun 2016

Pretty in just One minute!

Hai!

Haritu kan i ada cerita pasal Luminous Skincare.
Ini nak cerite pasal foundation. Nampak tak ada bulatn merah tu? Hehe.... itulah dia. Now, Luminous pun dah keluar foundation untuk pra pretty2 dekat luar sana ❤.

Suka gel dia tu. Lembut dan wangi. Bila apply pada kulit. It became soft and smooth. Lagipun senang je. Dalam beberapa saat je dap dap muka dah cantik! Di tambah pule dengan Silkygirl eylinear dapat dari Sasa ada promotion dengan makeup remover sekali tau! Mata weolls nampak lagi daring gitu *sambil kedip2 mata* and belakang foundation tu ofcourse absorb sponge untuk applye foundation. I beli dari sasa jugak. Now ada sale! i percaya semua orang suka perkataan Sale tu kan. Hehe... so apa tunggu lagi. Sasa punyer sale memang thorbaik!!!! 
Flawless treatment foundation

Oh! Lupa nak bagitahu. Sekarang Luminous foundation ada free Cheery lip tint tau! So cepat2 dapatkan dari blog Namee Roslan. Best sangat lip tint dia ada perasa lagi. So, jangan tunggu lagi . Cepat2 grab supaya tak rasa rugi. Now ada promo.


This is how the head of the foundation look alike. Just pusingkan je. Dia xde penutup. So, kalau nak tutup pun pusingkan secara menurun. Unik right?!

Kandungan
OH hello, Flawless Treatment Foundation...
- SPF 50
- sensitive skin
-Brightening makeup
- pore minimizer
- sambil protect sambil treatment
- merawat kulit jeragat
- anti aging expert

-15ml
- water based
-sebotol tahan 2 - 3 bulan
- formulation of  Italy


Inilah muka belacan lepas apply Luminous cream tu. 

       Cantik cantik dalam masa seminit je.
OH HELLO! FLAWLESS TREATMENT FOUNDATION.

                       

21 Jun 2016

Apa kebaikan meniru pasangan lain?

Hai!

Baru-baru ni macam ada viral pasal sepasang kekasih. Right? Kalau tak silap, lelaki layan teman wanita macam princess and ramai yang berang tentang benda ni right? I mean berang sebab para gegurl dekat luar asik tag dekat boyfriend diorang. Jom catchup what happened.





Ok! Dah siap tagging. Rajin2lah click setiap link tu. 

Apa yang menarik perhatian aku dekat sini is, link keempat tu. HAHA! Nak tergelak aku baca isi kandungan daripara lelaki buat girlfriend diorang. Ada yang suruh 'awex macamni tinggalkan je'. 'Awex macamni batak romantik'. and blablabla. But, you know what, kesian sebenarnya akupada kedua-dua pasangan yang ditag dan men-tag tu. Makan dalamlha sistha! 

Tahu tak, sebenarnya semua orang idamkan hubungan yang istimewa. Penuh dengan romantik. Macam aku jugak. Tapi, aku nak bagitahu. Dalam dunia ni semua tak sama. Even otak kita pun ada kecik ada besar. Hati pun masing-masing mengikut sikap masing-masing. So, why do you aspect something special from someone you love to imitate?*tiru cara pasangan lain*. NONSENSE!

A big No to those yang ada comparism sickness.

Lelaki especially tak suka kalau gegurl diorang dibanding-bandingkan dengan lelaki lain naknak kalau korang bandingkan dengan EX. But, aku rasa gegurl pun cenggitu juga. Baca status hafiz dah buat korang rasa terjentik jantung korang. Habis, korang tak rasa pakwe korang nak macam tu juge? Sedaya upaya dia mencuba untuk membahagiakan korang but instead of tag diorang pada post hafiz mahamad yang membuatkan diorang jadi down. Ladies, Hafiz mahamad ni anak loaded. Life dia tak sama. Tengok gaya hidup dia dekat insta pun tahu dah. So, please respect your pasangan yang bertungkus lumus nak menghalalkan hubungan korang.Tu pun romantik pe Nanti dari nak jadikan bini terus tawar hati. Tak suka ke? Aku suka. Bak sini boypren korang. haha! 

Nak share satu perkara. Aku bercinta dengan  'profession' taknak sebut kerja apa. Well. waktu kenal dia dulu tetiba dari hidup senang terus dia jadi susah. Dia jadi baran. Kuat merapu. Dah lah hidup susah then kita plak kena tolong. But, i try to mix with his 'so-called-sucks' life. Aku tolong dia. Dari jatuh now slowly bangkit. He is not the romantik type guy. Faham-faham jelah kalau dia tak wish 'miss you' ke 'Love you' ke... harap jangan makan dalam sangatlah. But, is not a chance for being an unfaithful couple. If, he try to adapt life kau yang manjalitis, mengada nak mampus tu. So do you. Aku kalau nak dapat dengar dia sebut 'i love you' or 'i miss you' tunggulah langit runtuh pun tak akan menjadi apa-apa. But, you know. Walaupun kita tidak mengexpresskan perasaan kecewa kita tu di 'insta'. 'Fb'. but he know that he lack in this type of manner. But, aku tak pernah plak suruh dia jadi macam 'Hafiz Mahamad' ke..... Tom cruise ke..... atau TMJ sekalipun. I know he can't. But he tried to be one.

Tapi, bila he tried to be romantic, aku plak yang tuduh dia ada afair atau cuba menipu aku. kekekekeke. Teruk kan aku ni? Yelah! Siapa suruh jarang sangat nak wish menatang romantik tu. kankankan..... Memang lainlah yang muncul dekat kepala otak aku. Dan dia juga pernah cuba untuk menjadi orang pertama yang wish birthday aku *indeed he tried to be a romantic guy under my request* sampai tertidur dekat airport. Mesej panjang berjela. Pada aku, it's sweet. Like i told you. He tried cuma tak sampai ketahap cair macam ais batulah sweet dia tu. But, still aku tak suruh pun dia jadi macam jejaka-jejaka tu. Guys....... just be yourself. Buatlah apa pun. jadi romantik mengikut kemampuan diri sendiri. Jangan terlalu mudah terpengaruh dengan apa yang dilihat. Takut nanti sendiri yang terluka. Take noted! But, cuba korang pikir. Kalau korang mendesak pasanan korang untuk jadi macam tu agak-agak apa akan terjadi??????


BTW.  Aku taknak boypreng orang pun sebab i own one. Dia sudah cukup bagus dalam menjadi diri dia sendiri.  uhucks. Okaylah. Dah kehabisan ayat ni. Nanti kalau ada lagi aku share.


17 Jun 2016

Gift for my Red Monkey

Hai!

Harini nak share something dekat korang. Hari tu siapa yang join contest Sis Shamiera Othman mesti dia tahu kan?. Heheheh

Nak tunjuk... Jh dah ada kawan untuk monyet merah Jh!! Yeay!!! red monkey dah tak bosan dah sensorg. 

Btw. Thanks Sis Shamiera Othman. jh suka sangat gift yang jh dapat. Plus yang eye mask tu. Tq again!!


                       Little blue for my red monkey
Tadaaaaa!!



8 Jun 2016

Jom join contest zazaiman!


Jom Join contest zazaiman.



Hadiah Yang Ditawarkan Miri Jubah Merah @ Riya Baju Kurung Hitam

                   1. Buat SATU entri & Copy Paste banner contest di entri tersebut. 
Tajuk Entri adalah bebas.
2. Follow instagram @byzazaiman  dan @tengkubutang
3. Follow blog zazaiman dan blog tengkubutang.com
3.Copy dan Paste ayat dibawah pada entri korang

www.zazaiman.com ( link kan ) merupakan sebuah blog personal dan lifestyle seharian seorang blogger. Banyak berkongsi tentang motivasi, tip, dan juga review mengenai produk-produk yang pernah digunakan.

Pemiliknya Zaza Iman juga membuat servis cetakan kad bisnes dengan harga hanya RM55 je untuk 3 kotak ( 300 pcs ). Juga menjual secara online produk pakaian. Untuk sebarang tempahan kad bisnes dan lain boleh berhubung terus melalui instagram @byzazaiman

                                    Contest Jubah By Zaza Iman

Berita baik, www.zazaiman.com kini sedang membuat SATU CONTEST iaitu CONTEST JUBAH BY ZAZA IMAN. Dimana hadiah yang ditawarkan adalah :

HADIAH YANG DITAWARKAN 

1 x Miri Jubah @ Riya Baju Kurung By Zaza Iman
1x RM10 Topup by Tengkubutang


Nota ** 
seorang pemenang yang berjaya boleh memilih sama ada mahu
jubah merah atau baju kurung hitam

Sekiranya baju yang dipilih kehabisan stok, maka baju lain akan digantikan dimana anda juga boleh memilih SATU dari  beberapa pilihan yang ditawarkan

Yeahhh..best kan??

Kalau korang nak join boleh klik SINI .   ( copy sampai disini )


4. Hantar URL entri pada ruangan komen ini...


PEMILIHAN PEMENANG

Pemenang berdasarkan cabutan bertuah.. so siapa yang bertuah.. ? semoga menjadi rezeki korang..


CONTEST TAMAT

9 HB 6 / 2016  ( KHAMIS ) jam 11.59 malam

Lelaki nak join pun boleh..mana la tahu boleh hadiahkan untuk adik..kakak atau mak.. :D

PEMENANG AKAN DIUMUM PADA 10 HB 6 ( JUMAAT )

****

Terima kasih kerana menyertai dan semoga berjaya... muahh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...